VTW Academie
Professioneel toezichthouden met Passie voor volkshuisvesting

Digitalisering en informatisering

Voor elke moderne corporatie zijn digitalisering en informatisering inmiddels strategische vraagstukken die regelmatig op de tafel van de bestuurder en de RvC liggen.
  • 1 dag
  • Risicobeoordeling, Informatisering, Automatisering

De wereld is in een rap tempo aan het veranderen. Informatietechnologie heeft tot op heden al voor vier keer meer economische waarde gezorgd dan de industriële revolutie. De digitalisering is inmiddels overal merkbaar en slaat ook de woningcorporatie zeker niet over. De vraag is hoe u als commissaris van een woningcorporatie daarmee omgaat. Waar en hoe moet u dan precies toezicht op houden? Welke vragen gaat u stellen en hoe weet u of de organisatie in controle is? Wanneer is digitalisering zinvol en wanneer niet? En hoe bepaalt u of de strategie goed is? Hoe voorkomt u dat u de boot mist of juist te snel bent met innovatie en digitalisering? En wat gaat de corporatie doen met onderwerpen als big data, Internet of Things en sensoring of bijvoorbeeld 3D printing?

Daarnaast gaat IT ook allang niet meer over PC’s en de kosten van een applicatie. Zonder IT kan een woningcorporatie niet meer functioneren. Dit gaat over de bedrijfscontinuïteit en zaken als informatiebeveiliging. Een onderwerp waar de commissaris al van oudsher toezicht op houdt. Hoe weet u dat de data van de huurders veilig is? Wat gebeurt er bij IT-calamiteiten zoals een hack of een DDOS attack op de website? En zijn al die IT-projecten wel onder controle?

De meeste RvC’s ontberen op dit moment voldoende kennis op dit onderwerp. Om de juiste vragen te kunnen stellen, dient elke commissaris in elk geval een basisniveau van kennis te hebben. In deze masterclass wordt het speelveld van digitaal en IT nader toegelicht en zal de mystiek rondom dit onderwerp worden weggenomen. Aangevuld met aansprekende voorbeelden en interactieve discussies wordt het onderwerp verder uitgediept in kleine groepen.

Onderwerpen

• Toezicht houden op digitaal en IT;
• De belangrijkste digitale ontwikkelingen: kansen en bedreigingen voor woningcorporaties;
• Data en privacy;
• Weghalen van de mystiek rondom digitaal en IT.

Wat brengt deze masterclass u en uw raad van commissarissen?

• Bewustwording van en inzicht in de ontwikkelingen rondom digitaal en IT;
• Onderscheid tussen hype en realiteit;
• Een handvat waarmee u uw toezicht op digitaal en IT kan gaan oppakken;
• Risico-inschatting bij keuzes voor investeringen op het gebied van IT en digitalisering;
• Input voor een goed gesprek met de bestuurder.

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering vanaf één maand tot twee weken voor aanvang van de masterclass brengen wij u 50% van de kosten in rekening. Bij annulering korter dan twee weken voor aanvang van de masterclass brengen wij u 100% van de kosten in rekening. Bij verplaatsing van een opleidingsdag zijn wij genoodzaakt om €95,- locatiekosten in rekening te brengen. U kunt zich natuurlijk altijd, zonder extra kosten, laten vervangen door een collega commissaris; informeer ons hierover per mail. De VTW Academie behoudt zich het recht voor de datum van de masterclass, de locatie of de kosten te wijzigen. Een inschrijving kan in dat geval kosteloos worden geannuleerd. Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen op 0570 76 00 06 of mailen naar vtw@academievoortoezichthouders.nl.

Aanmelden