VTW Academie
Professioneel toezichthouden met Passie voor volkshuisvesting

Leergang effectief toezichthouden voor advanced commissarissen

Een leergang over het samenspel tussen Raad van Commissarissen en bestuur, groepsdynamische processen met elkaar en met de stakeholders
  • 2 dagen
  • Oordeelsvorming, Verbinding met stakeholders, Samenwerking

In relatief weinig tijd is het aan de Raad van Commissarissen (RvC) om een goed beeld te vormen van de organisatie, het voldoen aan alle eisen met betrekking tot compliance en de context waarin de organisatie zich bevindt. De leden van de raad mogen zich de vraag stellen of zij in hun rol meerwaarde hebben om de toekomstige uitdagingen van de organisatie aan te gaan. Om effectief te kunnen toezien, is een nauwe samenwerking tussen bestuur en toezicht vereist. Dit betekent een betrokken houding bij de ontwikkeling van nieuw beleid en bij belangrijke vraagstukken. Een goed functionerende RvT zorgt niet alleen voor adequaat toezicht, maar levert ook toegevoegde waarde door te zorgen voor een goede dialoog met het bestuur en met interne en externe stakeholders.

Daarbij is het cruciaal om alert te blijven op boardroom dynamics en ervoor te zorgen dat belangrijke zaken niet onbesproken onbesproken blijven en zo te voorkomen dat deze de effectiviteit van zowel het bestuur als de raad belemmeren. Dit vraagt om een goed ontwikkeld team dat zich bewust is van de patronen die ontstaan en waarin men elkaar durft aan te spreken, constructief met verschillende opvattingen omgaat, en  effectief intervenieert wanneer de situatie daar om vraagt. Het doel is een effectief samenspel dat  ertoe leidt dat de raad meerwaarde biedt in het toezicht op maatschappelijke vraagstukken.


Deze masterclass wordt in samenwerking met de NVTZ Academie (Vereniging van Toezichthouders in Zorg & Welzijn), de VTOI-NVTK Academie (Vereniging voor Toezichthouders in Onderwijsinstellingen en Kinderopvang) en de VTH Academie (Vereniging van Toezichthouders in Hogescholen) georganiseerd. Geïnteresseerden vanuit de vier maatschappelijke sectoren kunnen zich hiervoor aanmelden.


Doelgroep
Deze masterclass is bestemd voor commissarissen met minimaal 1 periode (4 jaar) ervaring in toezichthouden.

Programma
Het ontwikkeltraject bestaat uit drie delen waarin je als ervaren commissaris eerst een e-learning volgt. Daarna participeer je in een online sessie over relevante theorie en de voorbereiding op het inbrengen van casuïstiek. Het laatste deel bestaat uit een fysieke bijeenkomst van twee dagdelen waarin de eigen ingebrachte casuïstiek wordt besproken in de vorm van intervisie en reflectie.

Deel 1: Theorie middels e-learning (te volgen op een door de deelnemers gewenste tijd tot 2 weken voorafgaand aan deel 2)
De deelnemers krijgen vier e-learnings aangeboden (over teamontwikkeling,  patronen, onderstroom en ongezegde en psychologische veiligheid). Het aangeboden lesmateriaal blijft nog een jaar online beschikbaar.

Deel 2: Online bijeenkomst (van 15.00 tot 17.00 uur, 4 weken na deel 1)
Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan het theoretisch kader in relatie tot de nog in te brengen casuïstiek. Tevens wordt ingegaan wat de behoefte is van jou als individuele deelnemer en de toepassing van de nieuwe inzichten in de eigen toezichthoudende rol.

Deel 3: Live-bijeenkomst (van 14.00 tot 20.00 uur, 2 weken na deel 2)
In deze bijeenkomst wordt actief gereflecteerd op de theorie en worden vraagstukken en casuïstiek van de deelnemers besproken. De docent treedt op als moderator. De nadruk ligt op interactie, reflectie en het verwerven van nieuwe inzichten die direct toepasbaar zijn in de eigen toezichtspraktijk.


Voorbeelden van eigen in te brengen casuïstiek:

  1. Hoe om te gaan met een bestuur dat de raad op afstand houdt?
  2. Hoe te interveniëren wanneer er disfunctionele patronen in het samenspel ontstaan?
  3. Wat te doen wanneer een angstcultuur  binnen de organisatie wordt gesignaleerd door medewerkers?
  4. Hoe om te gaan met een dominante voorzitter van de RvC die andere leden en het bestuur overvleugelt?

De beoogde betekenis van het leertraject voor elke deelnemer

Je wordt vaardiger in het herkennen van patronen en het hanteren van boardroom dynamics, het bevorderen van constructieve samenwerking, en het effectief interveniëren wanneer nodig. Wij reiken je theoretische invalshoeken aan en je leert vervolgens van de verkenning, intervisie en casusbesprekingen met elkaar.

Ook vergroot de deelnemer zijn/haar netwerk en wordt de samenwerking met andere commissarissen verdiept.

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering vanaf één maand tot twee weken voor aanvang van de masterclass brengen wij u 50% van de kosten in rekening. Bij annulering korter dan twee weken voor aanvang van de masterclass brengen wij u 100% van de kosten in rekening. Bij verplaatsing van een opleidingsdag zijn wij genoodzaakt om €95,- locatiekosten in rekening te brengen. U kunt zich natuurlijk altijd, zonder extra kosten, laten vervangen door een collega commissaris; informeer ons hierover per mail. De VTW Academie behoudt zich het recht voor de datum van de masterclass, de locatie of de kosten te wijzigen. Een inschrijving kan in dat geval kosteloos worden geannuleerd. Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen op 0570 76 00 06 of mailen naar vtw@academievoortoezichthouders.nl.

Aanmelden