Strategieontwikkeling en de rol van de RvC
De RvC van een woningcorporatie is nadrukkelijk betrokken bij de strategische keuzes. Aan het begin van het traject om input te leveren vanuit de buitenwereld en als klankbord van het bestuur te fungeren bij de weging van strategische keuzes. Later in het traject om de beleidsvoornemens goed te keuren en te monitoren wat ervan terechtkomt. Zeker voor commissarissen die zelf in een andere sector werken dan de volkshuisvesting is het van belang om inzicht te hebben in de relatie tussen strategieontwikkeling en de kenmerken en kernopgaven van de corporatie.
- 1 dag
- Strategie, Verbinding met stakeholders
Bij de woningcorporatie begint strategieontwikkeling met het positioneren van de organisatie. Welke maatschappelijke functie ziet de corporatie voor zichzelf weggelegd? Voor wie heeft dat betekenis, nu en op de lange termijn? Een duidelijke positionering is nodig om een ogenschijnlijk eenvoudige vraag te kunnen beantwoorden: een sociale huurwoning, wat is dat eigenlijk? Gaat het om de hoogte van de huur, de kwaliteit van de woning, hangt het ervan af wie erin woont?
Die vraag levert bij bestuurders en toezichthouders vaak uiteenlopende antwoorden op. Ieder heeft er zo zijn of haar eigen beeld bij. Dat beeld beïnvloedt de strategische keuzes die de corporatie maakt in de driehoek beschikbaarheid-betaalbaarheid-kwaliteit. Het beïnvloedt ook het oordeel van de RvC over de kwaliteit van die keuzes. In deze masterclass verkennen we met elkaar de verschillende inzichten.
Strategieontwikkeling verloopt bij een corporatie anders dan bij commerciële organisaties (geen eigenaren maar belanghouders) en andere maatschappelijke organisaties (zorg, onderwijs). Corporaties worden niet bekostigd en bestuurd door premies of subsidies, maar hebben een eigen inkomstenbron: de huuropbrengsten.
Aangevuld met specifieke corporatiekenmerken (kapitaalintensief, lange termijn) zorgt dit voor verdelingsvraagstukken. Prijs naar kwaliteit of huur naar inkomen? De huurders van nu of de woningzoekenden van straks? Wat vinden we ‘eerlijk’, wat vinden we ‘rechtvaardig’: veel strategische dilemma’s hebben daarop betrekking. De vraag is hoe en met wie deze discussies worden gevoerd om tot breed aanvaardbare keuzes te komen.
De nieuwe wet- en regelgeving stelt strakke kaders. Nationale prestatieafspraken verkleinen ook het speelveld. Daarbinnen is er speelruimte die de corporatie kan en móet benutten. Maar ook daar liggen strategische dillema’s. Hoe verhoudt de wens om te doen wat lokaal nodig is zich tot het bijdragen aan de landelijke opgaven? Welke ruimte is er om eigenzinnige en specifieke keuzes te maken en tegelijk solidair lid te zijn van een sector?
In de masterclass wordt uiteraard ook stilgestaan bij de rolneming van de RvC. Wanneer is de RvC in het strategietraject in beeld? Hoe acteert de raad dan? Hoe kan de raad een waardevolle sparringpartner zijn of tegenwicht bieden? En wie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de lat?
Welke inzichten en kennis brengt deze masterclass de deelnemers?
- Kenmerken van de strategieontwikkeling bij een woningcorporatie;
- De positionering van corporaties als maatschappelijke organisaties;
- De rolneming van de RvC in het strategietraject;
- Bagage om strategische dilemma’s te kunnen afwegen;
- Aspecten bij de afweging tussen betaalbaarheid, bereikbaarheid en kwaliteit;
- De rol van de belanghouders in de strategische discussie;
- Inhoudelijke discussie over actuele volkshuisvestelijke thema’s;
- Materiaal om met anderen te delen.
Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering vanaf één maand tot twee weken voor aanvang van de masterclass brengen wij u 50% van de kosten in rekening. Bij annulering korter dan twee weken voor aanvang van de masterclass brengen wij u 100% van de kosten in rekening. Bij verplaatsing van een opleidingsdag zijn wij genoodzaakt om €95,- locatiekosten in rekening te brengen. U kunt zich natuurlijk altijd, zonder extra kosten, laten vervangen door een collega commissaris; informeer ons hierover per mail. De VTW Academie behoudt zich het recht voor de datum van de masterclass, de locatie of de kosten te wijzigen. Een inschrijving kan in dat geval kosteloos worden geannuleerd. Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen op 0570 76 00 06 of mailen naar vtw@academievoortoezichthouders.nl
Aanmelden