VTW Academie
Professioneel toezichthouden met Passie voor volkshuisvesting

De meerwaarde van een traineeship – Oud-deelnemer Elger Niels en docent Koos Parie over de Leergang ‘De aankomende commissaris’

Voor wie geïnteresseerd is in het toezichthouderschap, maar weinig of geen toezichthoudende ervaring heeft, is de leergang ‘De aankomende commissaris’ van de VTW Academie een ideaal startpunt. In dit programma van een jaar volgen deelnemers acht masterclasses waarin telkens relevante thema’s voor een moderne commissaris worden behandeld. Bovendien, uniek aan deze leergang, volgt iedere deelnemer een traineeship bij de RvC van een woningcorporatie. Een mooie mogelijkheid om de net opgedane kennis in de daadwerkelijke boardroom te testen én bij te schaven!

Musicus Elger Niels is oud-deelnemer van deze leergang en op dit moment toezichthouder bij de RvC van de woningcorporatie ‘Woon op Maat’ in Heemskerk en Beverwijk. Elger kon na zijn traineeship direct aan de slag bij dezelfde woningcorporatie. Toen hij zich echter inschreef voor de leergang, had hij niet die ambitie. Het maakte hem een atypische deelnemer.

“Ik was actief bij een huurderbelangenvereniging en voelde daarom niet zozeer een drive om commissaris te worden. Ik wilde begrijpen: wat doen die commissarissen nou eigenlijk?” Bij de huurderbelangenvereniging kwam Elger vraagstukken tegen, waardoor hij zich realiseerde dat de vereniging meer moest weten over de werking van RvC’s. Zodoende kwam hij uit bij de leergang van de VTW Academie.

“De leergang verraste mij al vanaf het begin: ik kon de informatie die ik opdeed bij de eerste lesdag direct toepassen bij de huurderbelangenvereniging”, aldus Elger. Ook kon hij tijdens de leergang kritischer – maar ook met meer begrip – terugkijken op eerdere beslissingen van de woningcorporatie. De masterclass ‘Effectieve communicatie in de boardroom’ blijft Elger nog altijd bij. Hier ontdekken deelnemers onder meer de kunst van het vragen stellen.

Koos Parie, docent van de leergang, onderstreept het belang van het trainen van communicatievaardigheden bij toezichthouders. “Een commissaris kan minder geneigd zijn kritische vragen te stellen wanneer een bestuurder een goed beargumenteerd plan presenteert. Terwijl het doel is om erachter te komen waarom een bestuurder een bepaalde keuze maakt, hoe diegene erop is gekomen en of jij als commissaris hier vervolgens goed mee kan leven. Dat is een van de invalshoeken van deze specifieke masterclass.”

Koos is niet alleen docent bij de leergang, maar heeft ook al jarenlang ervaring als bestuurder en toezichthouder bij woningcorporaties. Zo is hij nu ook voorzitter van de RvC van ‘Woon op Maat’, de woningcorporatie waar Elger na zijn traineeship werd benoemd tot commissaris.

“Het gebeurt niet zomaar dat iemand na zijn traineeship blijft als toezichthouder. Het was deels toeval, en deels had het natuurlijk te maken met de kwaliteiten van Elger. Er kwam juist in die periode een zetel vrij op voordracht van de huurdersorganisatie. De eerste wilde gedachte – ook van het bestuur van de huurdersorganisatie – was: ‘waarom blijft Elger niet gewoon?’ Maar dat vond ik – en ook Elger – te kort door de bocht en ongewenst. Op basis van een open procedure is het vervolgens Elger geworden.”

Dat Elger uit een andere wereld komt – de muziekwereld – vindt Koos juist van toegevoegde waarde voor de raad. “In de boardroom stelt hij regelmatig vragen waarvan ik denk: ‘verdorie waarom heb ik die niet gesteld?’” Omdat Elger basiskennis had opgedaan tijdens de leergang, maar ook uit een andere wereld kwam, maakte het voor de raad van Woonopmaat een mooie combinatie.

Als docent hecht Koos aan het creëren van gelijkwaardige relaties in de boardroom. “Scherp, maar relaxed is mijn stijl”, zegt hij. “Als je niet wilt dat een directeur meteen de verdediging ingaat, moet je vragen in die stijl kunnen stellen.”

Het belang van gelijkwaardige relaties in de boardroom, merkte Elger ook op tijdens zijn traineeship. “Gesprekken liepen buitengewoon natuurlijk. Het was niet alsof ik mij geremd voelde, of overdreven aangespoord. Ik denk dat je op die manier het beste leert.”

Dat deelnemers naast de theoretische masterclasses een traineeship doen, vindt Koos een essentieel onderdeel van de leergang. “De praktijk van de boardroom is toch anders, dus als deelnemer moet je ook zelf ervaren hoe zo’n boardroom, mét de opgedane kennis, in elkaar steekt. Met het besef dat de ene boardroom de andere niet is. Commissaris zijn is niet alleen houding en gedrag, je hebt er ook behoorlijk wat deskundigheid voor nodig. Juist dat haal je uit de leergang.”

Lees hier meer informatie over de leergang ‘De aankomende commissaris’.