VTW Academie
Professioneel toezichthouden met Passie voor volkshuisvesting

Masterclass “Introductie Scenarioplanning” (1,5 uur)

Een introductie op scenarioplanning in een veranderende tijd
  • Online Masterclass

De masterclass ”Introductie Scenarioplanning” (1,5 uur) biedt u een introductie op het thema scenarioplanning en gaat in op de achtergrond, verschillende typen, doel en resultaten en toepassingsgebieden van scenarioplanning bij woningcorporaties. Gedurende de introductie maakt u een vertaling naar de praktijk d.m.v. een intervisie met de bestuurder en voorzitter van Woonbedrijf.

Combinatieaanbod scenarioplanning

Deze introductie maakt deel uit van een tweeluik rondom het thema ‘scenarioplanning’ dat de VTW Academie in samenwerking met Jester Strategy heeft ontwikkeld.

Beide masterclasses zijn seperaat te volgen en de introductie is geen voorwaarde om de eendaagse masterclass te volgen. Indien u zich voor beide masterclasses wilt aanmelden, dan dient u zich voor beide masterclasses op de aanmeldpagina’s aan te melden.

Inhoud van de introductie op scenarioplanning

Het coronavirus grijpt wereldwijd om zich heen en laat maatschappelijk, economisch en politiek diepe sporen na. Complete landen worden afgesloten, inwoners komen niet meer de straat op. Zo’n ingrijpende gebeurtenis, waarbij de duur en intensiteit nog ongewis is, laat diepe sporen na in het leven van mensen. Na de pandemie zal onze maatschappij en economie hoogstwaarschijnlijk sterk veranderen. Hoe precies, is lastig te voorspellen.

Scenarioplanning is een manier om gestructureerd de lange termijn te exploreren. Scenario’s zijn geen voorspellingen, maar ‘voorstellingen’ van de toekomst. Het zijn verkenningen van verschillende hypothetische omstandigheden in de toekomst, gebaseerd op de onzekerheden waar uw organisatie in de nasleep van de coronacrisis mee te maken heeft of krijgt. De scenario’s zelf bieden geen panklare oplossing of strategie. Ze schetsen een context waar een nieuwe strategie op in moet spelen. Hiermee vormen ze zowel een manier om nieuwe opgave te identificeren als een toetsingskader om de robuustheid, de toekomstvastheid, van strategische keuzes te toetsen.

Aan de hand van praktijkervaring van een corporatie die al lang met deze methode werkt, wordt scenarioplanning inzichtelijk gemaakt. In de masterclass wordt uiteraard ook stilgestaan bij de rolneming van de RvC. Wanneer is de RvC in een scenarioproject in beeld? Hoe acteert de raad dan? Hoe kan de raad een waardevolle sparringpartner zijn? Wie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de lat?

Programma

Tijdens dit (digitale) Introductie College van circa anderhalf uur komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Achtergrond scenarioplanning
  • Verschillende typen scenarioplanning
  • Doel en resultaten scenarioplanning
  • Toepassingsgebieden scenarioplanning

Praktijkvoorbeeld
Op basis van een cases bespreking van Woonbedrijf Eindhoven wordt inzichtelijk gemaakt hoe deze woningcorporatie zich voorbereid op de toekomst door middel van scenarioplanning.

Wilt u na deze introductie een verdieping op het thema van ‘Scenarioplanning’, en specifiek ingaan op de rol van de commissaris hierin? Dan verwijzen we u graag naar de ééndaagse Masterclass.

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering vanaf één maand tot twee weken voor aanvang van de Masterclass brengen wij u 50% van de kosten in rekening. Bij annulering korter dan twee weken voor aanvang van de Masterclass brengen wij u 100% van de kosten in rekening. U kunt zich natuurlijk altijd, zonder extra kosten, laten vervangen door een collega commissaris; informeer ons hierover per mail.

De VTW Academie behoudt zich het recht voor de datum van de Masterclass, de locatie of de kosten te wijzigen. Een inschrijving kan in dat geval kosteloos worden geannuleerd.
Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen op 0570 76 00 06 of mailen naar vtw@academievoortoezichthouders.nl.

Aanmelden